Založ si blog

Reforma krajov: 3 + Bratislava alebo o tom, či všetci župani budú z vládnej strany?

Po dvanástich rokoch sa ukazuje, že Slovensko sa vydalo v decentralizácii čudným smerom. Predchádzajúce vládne reformy rozdelili kompetencie niekdajšieho štátneho aparátu medzi štát, kraje a obce.  Najhoršie je na tom to, že tieto tri zložky medzi sebou kooperujú účelovo, nie systémovo. Všetko záleží len od toho, kto je zvolený vo voľbách do jednotlivých zložiek. A tak sa vydiera.48911 Vydierajú v zásade tí na vyšších pozíciách tých na nižších. Jeden slogan za všetky o vydieraní, v tomto prípade vydieraní voličov, hovorí v Bratislavskom kraji. Parafrázujúc ten slogan je o moci a zavádzaní. Predstaviteľ štátnej výkonnej moci na bilboarde tvrdí, že bude Bratislavskému kraju lepšie, ak zvolia do funkcie predsedu BSK osobu poplatnú štátnej moci. Hop, a sme pri koreni veci. Vydierania. Len si kladiem otázku, či naozaj z toho, že osoba na pozícii predsedu samosprávneho kraja bude poplatná vláde, je výhodná pre občanov. Vydieraním je to, že vláda pustí nejaké peniažky kraju navyše? HA, a nebuďte smiešni, že občania z toho balíka  aj niečo budú mať. V zásade to navyše pôjde do vrecka záujmových skupín prostredníctvom onoho zvoleného kandidáta. Pre rovnováhu síl v riadení štátu a samosprávnych krajov, bez ohľadu na osoby, bolo by vhodné, aby vládna strana neobsadila všetky pozície županov. Za rozumné pre občanov, aby obsadila maximálne štyri pozície županov. Prečo? Každý by si mal odpovedať sám. Dokonca pre rôznorodosť vedení samosprávnych krajov by bolo vhodné, aby bol zvolený aspoň jeden nezávislý župan. Nemyslím tým však istého nezávislého kandidáta na župana, ktorý má jasne deklarovanú a otvorenú podporu vládnej strany. Kandiduje 10 nezávislých kandidátov na županov, v dvoch krajoch sú dokonca dvaja.  Takže pre rovnováhu síl, považujem za vhodné, aby za predsedu samosprávneho kraja mala vládna strana svojich štyroch (vrátane toho akože nezávislého), opozícia troch a jeden by bol nezávislý. Je úplne jedno, či ten nezávislý bude v Trenčíne, Žiline, Banskej Bystrici, alebo v Bratislave. Veď nezávislý župan akoby zrkadlovo zastupoval tisíce nezávislých komunálnych poslancov a stovky starostov a primátorov. Platí pre kraje to čo platí pre obce a mestá, že aj do krajskej samosprávy môžu byť zvolení nezávislí, alebo len tí zo straníckych kandidátok? Odpoveď na to dajú voľby. Okrem nezávislých kandidátov na predsedov kandidujú aj stovky nezávislých kandidátov na poslancov, takže tí môžu vyvažovať straníckych kandidátov.

 

Dvanásťročný projekt samosprávnych krajov sa vôbec nestretol s pochopením obyvateľstva. Spolu s voľbami do Európskeho parlamentu sa ich zúčastňuje najmenší počet voličov, ktorého číslo osciluje okolo hranice 20 %.  Nebolo by načim zamyslieť sa nad tým, že by sme v reforme samosprávnych krajov mali pokračovať tak, že by sme dokončili reformu a zrušili kraje v tejto podobe? Už dlho sa operuje s modelom 3 kraje + Bratislava, ako bolo za dávnych čias. A v rámci troch veľkých krajov vytvoriť prirodzené regióny? Táto reforma by mala prebiehať paralalelne aj s reformou volebných obvodov do Národnej rady Slovenskej republiky, kde by sa namiesto jedného volebného obvodu zaviedli aspoň tri, prípadne štyri volebné obvody?

 

Autor je jediný nezávislý kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý aj podpisy ku kandidatúre zbieral osobne.

Na čo a komu slúži manipulatívny portál humanisti. sk?

22.07.2017

Portál humanisti.sk použil citát Rastislava Blaška na FB, aby vyzval Mariána Tkáča na odstúpenie z postu predsedu Matice Slovenskej? V koho hlave sa zjavila táto myšlienka? Načo majú slúžiť takéto mediálne manipulácie? Čo sa za tým skutočne skrýva? Zaslané na e-mail: redakcia@humanisti.sk dňa 22.7. 2017 o 17:42 hod. Dobrý deň. Touto cestou žiadam o okamžité [...]

Hliadky vo vlakoch? Kamerový monitoring v autobusoch?

13.07.2017

Doteraz som pociťoval veľkú rezervovanosť voči hliadkam v zelených tričkách istej politickej strany, ktorá v rizikových úsekoch železníc nahrádza to, čo má robiť štát, štátna polícia alebo železničná polícia. Žiaľ, policajti dostávajú úlohy od svojich nadriadených podľa princípu padajúceho h.., že sa musia zaoberať najmä výpalným na cestách, miesto [...]

Časy, keď som bol podpredsedom SDSS. . .

11.03.2014

Pri jednej komunikácii na sociálnej sieti mi jeden diskutér pripomenul, že som sa kedysi angažoval za istú stranu. Tak som mu pripomenul, že to bola Sociálnodemokratická strana Slovenska, do ktorej som po dvoch rokoch pozorovania (1990 – 1992) vstúpil v marci 1992 po oznámení Alexandra Dubčeka vstúpiť do tejto strany. Časy ubehli, a niečo som tej strane venoval. Prešiel [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Rastislav Blaško

ZÁKON. PORIADOK. SPRAVODLIVOSŤ. SOLIDARITA. STATOČNOSŤ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 50184x
Priemerná čítanosť článkov: 3585x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy