Založ si blog

Ľavicové hnutie potrebuje nových lídrov, nové myšlienky, nové strany

Koniec roka 2013 prináša so sebou tragédiu sociálnodemokratického ľavicového hnutia na Slovensku. Strana Smer nenaplnila svoju historickú úlohu reálnej ľavicovej strany a skĺzla v priebehu obdobia do populisticko-oligarchistickej roviny. Ľavicové hnutie musí nanovo formulovať svoje myšlienky a program, musí nájsť ľudí, ktorí budú tieto myšlienky uvádzať do života. Takýto pohyb si však vyžaduje značnú dávku premyslenosti. Zopakujme si, čo z technokratického hľadiska potrebuje strana pre funkčnú pôsobnosť.

1. ORGANIZÁCIA. Strana musí byť organizovaná, čiastočne demokraticky, čiastočne autoritatívne. Demokraticky v tom duchu, že štruktúry treba voliť hlasmi zdola, avšak výkonná činnosť smerom navonok si vyžaduje istý stupeň autoritatívnosti. Ľavicová strana sa vnútri musí dohodnúť, ale navonok už musí vystupovať prostredníctvom svojich autorít.

2. FINANCOVANIE. Na čo vo svojom základe potrebuje strana financie?

a)      Strana niekde musí existovať, financovať svoje sídlo, s tým spojené prevádzkové náklady.

b)      Strana vynakladá financie na prezentáciu smerom k verejnosti, k médiám, a s tým sú spojené isté náklady.

c)       Strana potrebuje mať niekoľkočlenný výkonný aparát ľudí, ktorí pracujú a zabezpečujú základný chod strany. Neplatí to o volených predstaviteľoch.

d)      Strana potrebuje financie na prezentáciu vo volebnej kampani, kedy sa uchádza o dôveru voličov.

 

3.ĽUDIA. Strana je v zásade prezentovaná na jednej strane programom a myšlienkami a na strane druhej ľuďmi. Jedno i druhé je potrebné. Program reprezentujú ľudia strany v rôznych vertikálnych i horizontálnych stupňoch. Vedenie bez členov, členovia bez vedenia – nie je strana. A bez programu – nie je strana.

 

Takže, to je iba taký malý základ, čo je potrebné, pre tých, čo sa chcú do toho pustiť. Aby na to nezabúdali. Ale to je len pre začiatok, v ďalších etapách existencie strany  už je to zase o niečom inom. To si povieme neskôr, ak k tomu vôbec príde.

Na čo a komu slúži manipulatívny portál humanisti. sk?

22.07.2017

Portál humanisti.sk použil citát Rastislava Blaška na FB, aby vyzval Mariána Tkáča na odstúpenie z postu predsedu Matice Slovenskej? V koho hlave sa zjavila táto myšlienka? Načo majú slúžiť takéto mediálne manipulácie? Čo sa za tým skutočne skrýva? Zaslané na e-mail: redakcia@humanisti.sk dňa 22.7. 2017 o 17:42 hod. Dobrý deň. Touto cestou žiadam o okamžité [...]

Hliadky vo vlakoch? Kamerový monitoring v autobusoch?

13.07.2017

Doteraz som pociťoval veľkú rezervovanosť voči hliadkam v zelených tričkách istej politickej strany, ktorá v rizikových úsekoch železníc nahrádza to, čo má robiť štát, štátna polícia alebo železničná polícia. Žiaľ, policajti dostávajú úlohy od svojich nadriadených podľa princípu padajúceho h.., že sa musia zaoberať najmä výpalným na cestách, miesto [...]

Časy, keď som bol podpredsedom SDSS. . .

11.03.2014

Pri jednej komunikácii na sociálnej sieti mi jeden diskutér pripomenul, že som sa kedysi angažoval za istú stranu. Tak som mu pripomenul, že to bola Sociálnodemokratická strana Slovenska, do ktorej som po dvoch rokoch pozorovania (1990 – 1992) vstúpil v marci 1992 po oznámení Alexandra Dubčeka vstúpiť do tejto strany. Časy ubehli, a niečo som tej strane venoval. Prešiel [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Rastislav Blaško

ZÁKON. PORIADOK. SPRAVODLIVOSŤ. SOLIDARITA. STATOČNOSŤ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 50241x
Priemerná čítanosť článkov: 3589x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy