Založ si blog

Vznik Československa v roku 1918 štátnym sviatkom nebude. To je neľavicové a absurdné.

Je nešťastím pre Slovensko, že podávať novelu zákona o štátnych sviatkoch išla iba pravicová SDKÚ prostredníctvom Freša a Kaníka. Samozrejme, že z toho čučala stranícka záležitosť a potreba vlastného ukazovania. Hold, sú takí, akí sú. Nečudujem sa, že to cez Smer neprešlo. Naopak, samotný Smer by mal uvažovať nad tým, že on sám by mal prísť s tým, že znovu obnoví štátny sviatok vzniku Československej republiky v roku 1918. Môže však prísť s variantom, že nie 28. október, ktorý sa slávi za riekou Moravou, ale 30. október, deň Martinskej deklarácie, bude naším štátnym sviatkom československým.

Prečo by vôbec ľavicová strana mala presadiť za štátny sviatok vznik Československa (zámerne ho píšem v tejto podobe, pretože písaná verzia Česko – Slovensko platila po Mníchove 1938 do predvojnového rozpadu v marci 1939 a potom po pomlčkovej vojne 1992)? Prečo by to mal byť 30. október?

Pre Slovensko by bolo obrovskou chybou, aby sme sa neprihlasovali sa k roku 1918, teda k vzniku Československej republiky. Vidíte to v tom názve? Píše sa aj slovo „slovenskej“. Nikdy predtým sa tak nepísalo, dovtedy to bolo Rakúske cisárstvo alebo Rakúsko – Uhorsko v období 1867 – 1918. Za vznik Československej republiky sa pričinili všetky zložky slovenskej občianskej spoločnosti, či už tie, čo žili v zahraničí, alebo tie ubíjané v uhorskej časti monarchie. Jedno bez druhého ani nešlo, emigranti v USA a v Európe boli hlasom vo svete, ktorý nebolo z domáceho prostredia dostatočne počuť. Ale ak by domáci hlas neprejavoval túto vôľu, tak ani emigranti by nič nezmohli. To je jedna úroveň kooperácie Slovákov pri zakladaní štátu – aj dnes žijú Slováci na Slovensku a po celom svete. A potrebujú sa.

Ak teda Smer odmieta za štátny sviatok vznik Československej republiky v roku 1918, tak „smeráckym hlavám“ musím pripomenúť, že na vzniku ČSR sa podieľali aj ľavičiari. Snáď ste zabudli čítať slovenskú históriu, a jediné čo viete (po)čítať sú iba Eurá? Emanuel Lehocký (na snímke), pochovaný na Ondrejskom cintoríne v Bratislave, spoluzakladateľ a prvý predseda prvej sociálnodemokratickej strany na Slovensku v roku 1905, bol za sociálnych demokratov signatárom Martinskej deklarácie a práve v Martine na zhromaždení ho zvolili za sociálnu demokraciu do Výkonného výboru Slovenskej národnej rady (1918). 

Ešte treba pripomenúť „smeráckym hlavám“, že podľa zdrojov po martinskom zhromaždení pripravoval zjazd Slovenskej sociálnodemokratickej strany, ktorý sa zišiel 25. decembra 1918 v Liptovskom Mikuláši a bola na ňom prijatá deklarácia vernosti Československej republike. Bezprostredne po skončení zjazdu odcestoval spolu s ďalšími 23 delegátmi na XII. zjazd sociálnej demokracie do Prahy. Na tomto zjazde, ktorý sa uskutočnil v decembri 1918 sa zlúčila slovenská a česká sociálna demokracia do jednotnej Československej sociálnodemokratickej strany robotníckej. Emanuel Lehocký sa stal členom jej Ústredného výboru a predsedom Slovenského výkonného výboru.

Samozrejme, očakávam teraz útoky, že som čechoslovakista. Na to odpoviem asi takto, je mi jedno, čo povedia tí, ktorí stavajú pred Bratislavským hradom pomníky zradnému synovcovi Svätoplukovi a nie jeho strýkovi, Veľkomoravskému kniežaťu (kráľovi) Rastislavovi. To Rastislav pozval Konštantína a Metoda, nie Svätopluk. To Svätopluk mal troch synov, ktorí sa povadili, bojovali proti sebe, rozvrátili krajinu a podľahli maďarským kmeňom. A ešte odpoviem iným fanatikom: asi že ani Slovenský štát 1939 – 1945 by neexistoval, ak by predtým nevzniklo Československo. Myslíte si, že taký štát by sa utrhol z Veľkomaďarskej ríše, ktorú stále a nepretržite od rozpadu Rakúsko – Uhorska presadzuje iredenta?

Poviem to otvorene. Pre novodobú Slovenskú republiku (1993) máme dva sviatky – 1. Január (vznik) a 1. September (ústava 1992). Pre prvý historický štátny útvar, kde mali Slováci nesporne sebaurčovacie a vyššie práva ako za Rakúsko – Uhorska, nemáme žiadny sviatok. Ak teda v Českej republike oslavujú vznik Československej republiky 28. októbra, tak na Slovensku by sme ho mali oslavovať 30. októbra. A v budúcnosti tieto oslavy spájať s našimi západnými bratmi.

Takže páni aktívni poslanci Blaha, Nachtmannová, Martvoň, Brixi, Kolesík, Fitz, Š. Gašparovič, Susko, dávam vám námet realizovať sa. Dokážte, že ste ľavičiari a navrhnite 30. október za štátny sviatok. Nezabúdajte, že v roku 1918 za ten štát bojovali AJ slovenskí sociálni demokrati.

 

 

Na čo a komu slúži manipulatívny portál humanisti. sk?

22.07.2017

Portál humanisti.sk použil citát Rastislava Blaška na FB, aby vyzval Mariána Tkáča na odstúpenie z postu predsedu Matice Slovenskej? V koho hlave sa zjavila táto myšlienka? Načo majú slúžiť takéto mediálne manipulácie? Čo sa za tým skutočne skrýva? Zaslané na e-mail: redakcia@humanisti.sk dňa 22.7. 2017 o 17:42 hod. Dobrý deň. Touto cestou žiadam o okamžité [...]

Hliadky vo vlakoch? Kamerový monitoring v autobusoch?

13.07.2017

Doteraz som pociťoval veľkú rezervovanosť voči hliadkam v zelených tričkách istej politickej strany, ktorá v rizikových úsekoch železníc nahrádza to, čo má robiť štát, štátna polícia alebo železničná polícia. Žiaľ, policajti dostávajú úlohy od svojich nadriadených podľa princípu padajúceho h.., že sa musia zaoberať najmä výpalným na cestách, miesto [...]

Časy, keď som bol podpredsedom SDSS. . .

11.03.2014

Pri jednej komunikácii na sociálnej sieti mi jeden diskutér pripomenul, že som sa kedysi angažoval za istú stranu. Tak som mu pripomenul, že to bola Sociálnodemokratická strana Slovenska, do ktorej som po dvoch rokoch pozorovania (1990 – 1992) vstúpil v marci 1992 po oznámení Alexandra Dubčeka vstúpiť do tejto strany. Časy ubehli, a niečo som tej strane venoval. Prešiel [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

Rastislav Blaško

ZÁKON. PORIADOK. SPRAVODLIVOSŤ. SOLIDARITA. STATOČNOSŤ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 50180x
Priemerná čítanosť článkov: 3584x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy