Založ si blog

Martinská deklarácia z 30. októbra 1918 ako štátny sviatok namiesto 1. septembra

V predvianočnom období som nechcel už vypisovať blogy. Priznám sa však, že početnosť diskusných príspevkov k mojej reakcii k tomu, že poslanci strany Smer zamietli návrh na vyhlásenie štátneho sviatku vzniku prvej Československej republiky, ma prekvapila. Diskusia sa obrátila aj k tomu, či by mal pribudnúť nový sviatkový deň alebo ho nahradiť iným.

Jednoznačne preto budem do budúcnosti presadzovať, aby 30. október bol štátnym sviatkom. Pripomínam, že na tento deň pripadá podpísanie Martinskej deklarácie v roku 1918, v ktorej sa politickí predstavitelia Slovákov na stretnutí v Martine, bez toho, aby vedeli, čo sa udialo v Prahe dva dni predtým, prihlásili k spoločnému štátu Slovákov a Čechov. Treba si pripomenúť, že v tom čase a ešte aj dlhé mesiace potom, bojovala Budapešť v rôznych politických obmenách o to, aby Slovensko, teda ich „Felvidék“ zostal pod správou Maďarov. Považujem za občiansku statočnosť vtedajších politických lídrov, či už katolíkov, luteránov, národniarov, sociálnych demokratov, že aj za cenu maďarského policajného dozoru zorganizovali v Martine tak významné, z historického hľadiska dôležité stretnutia, a vypracovali deklaráciu.

Ak by sme nemali rozširovať štátne sviatky, tak navrhujem vymeniť 1. September, Deň Ústavy SR, za štátny sviatok 30. október.

Moje argumenty sú nasledovné (platia v prípade, ak by sa nerozširoval 30. október o ďalší štátny sviatok, ale musel by sa vymeniť za iný):

  1. Slovenská republika má za štátny sviatok svoj vznik 1. január 1993, čo považujem za dostatočné.
  2. Ústava SR z roku 1992 mala svoj význam, ale má nižšiu historickú váhu, ako Martinská deklarácia 1918. Ústava z roku 1992 si však už vyžaduje zásadnú rekonštrukciu, pretože bola šitá mečiarovskou klikou na budúce ovládnutie štátu.
  3. 1. september mi však vždy viac pripomína začiatok 2. svetovej vojny, napadnutie Poľska Nemeckom v roku 1939, takže ak my slávime Deň Ústavy SR a medzinárodne je to deň začiatku 2. svetovej vojny, tak mám z toho vždy zmiešané pocity. Chcelo by to vedieť, čo tým tí autori v roku 1992 sledovali.
  4. Deň Ústavy by sa potom presunul medzi pamätné dni, bez toho, aby bol deň voľna a ten deň voľna by pripadol na 30.október.
  5. Ak v Českej republike slávia vznik 1. ČSR 28. októbra, tak spolu s nimi by slovenskí zástupcovia chodili na oslavy do ČR. Následne by oslavy pokračovali 30. októbra na Slovensku, aj s českými bratmi. Tieto tri dni si viem predstaviť ako dni česko-slovenskej vzájomnosti. Nikdy nevieme, či sa raz nedáme znovu dokopy, keď sa raz Európska únia bude z vôle iných rozpadať.

Samozrejme, sú aj iné témy, ktoré treba riešiť: právny štát, nezamestnanosť, sociálne napätie, správanie spoločnosti a tak ďalej. Aj keď toto je len taká drobotina pre niekoho, ovplyvňuje naše vedomie, národné cítenie a celospoločenské správanie.

Čo na to poviete vy?

 

Na čo a komu slúži manipulatívny portál humanisti. sk?

22.07.2017

Portál humanisti.sk použil citát Rastislava Blaška na FB, aby vyzval Mariána Tkáča na odstúpenie z postu predsedu Matice Slovenskej? V koho hlave sa zjavila táto myšlienka? Načo majú slúžiť takéto mediálne manipulácie? Čo sa za tým skutočne skrýva? Zaslané na e-mail: redakcia@humanisti.sk dňa 22.7. 2017 o 17:42 hod. Dobrý deň. Touto cestou žiadam o okamžité [...]

Hliadky vo vlakoch? Kamerový monitoring v autobusoch?

13.07.2017

Doteraz som pociťoval veľkú rezervovanosť voči hliadkam v zelených tričkách istej politickej strany, ktorá v rizikových úsekoch železníc nahrádza to, čo má robiť štát, štátna polícia alebo železničná polícia. Žiaľ, policajti dostávajú úlohy od svojich nadriadených podľa princípu padajúceho h.., že sa musia zaoberať najmä výpalným na cestách, miesto [...]

Časy, keď som bol podpredsedom SDSS. . .

11.03.2014

Pri jednej komunikácii na sociálnej sieti mi jeden diskutér pripomenul, že som sa kedysi angažoval za istú stranu. Tak som mu pripomenul, že to bola Sociálnodemokratická strana Slovenska, do ktorej som po dvoch rokoch pozorovania (1990 – 1992) vstúpil v marci 1992 po oznámení Alexandra Dubčeka vstúpiť do tejto strany. Časy ubehli, a niečo som tej strane venoval. Prešiel [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

Rastislav Blaško

ZÁKON. PORIADOK. SPRAVODLIVOSŤ. SOLIDARITA. STATOČNOSŤ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 50181x
Priemerná čítanosť článkov: 3584x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy