Založ si blog

Do Európskeho parlamentu treba (aj) zvoliť nezávislých kandidátov

OZ Spoločnosť práv občanov navrhuje na poslanca Európskeho parlamentu predsedu združenia PhDr. Rastislava Blaška

 

Občianske združenie Spoločnosť práv občanov  (OZ SPO) má záujem zúčastniť sa volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia 24. mája 2014. Inšpiráciou pre OZ SPO je nominácia Eurokomisára a nestraníka Maroša Šefčoviča do čela kandidátnej listiny strany Smer – SD.  OZ SPO navrhuje na poslanca Európskeho parlamentu predsedu združenia PhDr. Rastislava Blaška.

PhDr. Rastislav Blaško je známy z ostatných volieb predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, kedy ako nezávislý kandidát skončil na 7. mieste z 12 kandidátov.

Bratislava - hlavné mesto Európskej únie Rastislav Blaško

Bratislava – hlavné mesto Európskej únie
Rastislav Blaško

Presadzuje názor, aby sa Bratislava v prípade vstupu Ukrajiny a štátov západného Balkánu (Srbsko, Macedónsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora) stala hlavným mestom Európskej únie, pričom by sa do Bratislavy presťahovala Európska komisia a do Viedne sídlo Európskeho parlamentu. Tento návrh je oveľa viac aktuálnejší v súvislosti s prebiehajúcimi udalosťami na Ukrajine a v prípade volebného úspechu ho chce otvoriť na pôde Európskeho parlamentu.

Vzhľadom na skutočnosť, že volebný systém volieb do Európskeho parlamentu neumožňuje kandidovať individuálne nezávislým kandidátom, ale iba politickým stranám, bude OZ Spoločnosť práv občanov rokovať s politickými stranami o programových otázkach.

Rastislav Blaško

Občianske združenie Spoločnosť práv občanov a Európsky parlament

Medzi priority OZ SPO patrí zachovávanie vlády zákona, , dodržiavanie práv a povinností pre všetkých, sociálna spravodlivosť, udržanie zdravého životného prostredia, solidarita so slabšími a bezbrannými, ako aj dodržiavanie princípov demokracie a základných slobôd. Na základe rozhovorov s politickými stranami bude PhDr. Rastislav Blaško ako nezávislý nestranícky kandidát kandidovať do Európskeho parlamentu na kandidátke tej politickej strany, s ktorou nájdu najbližšiu programovú zhodu.

PhDr. Rastislav Blaško bude v prípade zvolenia za poslanca Európskeho parlamentu presadzovať zrušenie roamingových poplatkov v rámci všetkých mobilných operátorov pôsobiacich v Európskej únii tak, aby volania v rámci celej EÚ boli za cenu vnútroštátnych volaní. 

Ústavný súd SR a ombudsman

Ústavný súd SR a ombudsman

Keďže PhDr. Rastislav Blaško bude kandidovať ako nezávislý kandidát a nečlen politickej strany, avšak na kandidátnej listine politickej strany, bude sa v prípade zvolenia usilovať o zmenu volebného systému pre voľby do Európskeho parlamentu už pre ďalšie voľby v roku 2019. Zásadnou zmenou bude umožnenie kandidovať nezávislým kandidátom priamo. 13 slovenských europoslancov by sa volilo v  troch viacmandátových obvodoch, pričom by kandidovali stranícki a nezávislí kandidáti, podobne ako je to vo voľbách do samosprávnych orgánov obcí a krajov.

PhDr. Rastislav Blaško kandidoval do Národnej rady SR v rokoch 1998 a 2002, na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja v rokoch 2001 a 2013.

OZ SPO chce vyzvať ďalšie občianske združenia, aby ich predstavitelia kandidovali do Európskeho parlamentu  ako nestranícki nezávislí kandidáti na kandidátkach politických strán.

 

Občianske združenie Spoločnosť práv občanov (SPO) 

 

Fico sklamal Alexandra Dubčeka. Protest pred výjazdový rokovaním vlády v Šenkviciach 22.januára 2014. Rastislav Blaško

Fico sklamal Alexandra Dubčeka.
Protest pred výjazdový rokovaním vlády v Šenkviciach 22.januára 2014.
Rastislav Blaško

Na čo a komu slúži manipulatívny portál humanisti. sk?

22.07.2017

Portál humanisti.sk použil citát Rastislava Blaška na FB, aby vyzval Mariána Tkáča na odstúpenie z postu predsedu Matice Slovenskej? V koho hlave sa zjavila táto myšlienka? Načo majú slúžiť takéto mediálne manipulácie? Čo sa za tým skutočne skrýva? Zaslané na e-mail: redakcia@humanisti.sk dňa 22.7. 2017 o 17:42 hod. Dobrý deň. Touto cestou žiadam o okamžité [...]

Hliadky vo vlakoch? Kamerový monitoring v autobusoch?

13.07.2017

Doteraz som pociťoval veľkú rezervovanosť voči hliadkam v zelených tričkách istej politickej strany, ktorá v rizikových úsekoch železníc nahrádza to, čo má robiť štát, štátna polícia alebo železničná polícia. Žiaľ, policajti dostávajú úlohy od svojich nadriadených podľa princípu padajúceho h.., že sa musia zaoberať najmä výpalným na cestách, miesto [...]

Časy, keď som bol podpredsedom SDSS. . .

11.03.2014

Pri jednej komunikácii na sociálnej sieti mi jeden diskutér pripomenul, že som sa kedysi angažoval za istú stranu. Tak som mu pripomenul, že to bola Sociálnodemokratická strana Slovenska, do ktorej som po dvoch rokoch pozorovania (1990 – 1992) vstúpil v marci 1992 po oznámení Alexandra Dubčeka vstúpiť do tejto strany. Časy ubehli, a niečo som tej strane venoval. Prešiel [...]

brazília, záplavy

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol už na najmenej 75

06.05.2024 08:32

Ďalších 103 osôb je nezvestných. Záplavy po sebe zanechali rozsiahlu skazu.

Russia Leningrad Siege

Rus s modro-žltými vlasmi, ktorého okradli a vybili mu zub, sa na polícii dozvedel, že v zákopoch má bozkávať rodnú zem

06.05.2024 08:00

Od vpádu na Ukrajinu vo februári 2022 sa súdy v Rusku doteraz zaoberali už viac ako deviatimi tisícami prípadov takzvanej diskreditácie armády.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Izraelská armáda začala evakuáciu časti Rafahu, píšu izraelské médiá

06.05.2024 07:36

Ide o opatrenie pred očakávanou inváziou.

vojna na Ukrajine, drony

ONLINE: Ukrajine nestačí 'aktívna obrana', varuje ISW

06.05.2024 06:45, aktualizované: 08:01

Ak bude mať Rusko počas celého roku 2024 v bojoch na Ukrajine celoplošnú iniciatívu, môže mu to priniesť viaceré výhody, upozorňuje ISW.

Rastislav Blaško

ZÁKON. PORIADOK. SPRAVODLIVOSŤ. SOLIDARITA. STATOČNOSŤ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 50324x
Priemerná čítanosť článkov: 3595x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy